Smacznie, zdrowo i bezglutenowo

Smacznie, zdrowo i bezglutenowo

Popularność diety bezglutenowej z roku na rok rośnie. Eliminacja z pożywienia białka znajdującego się w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies, to coraz częstsza decyzja wielu z nas. Jednak z punktu widzenia specjalistów, bezpodstawna rezygnacja z glutenu nie ma najmniejszego sensu. Mało tego, nieodpowiednio opracowana i zbilansowana dieta może przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Dla kogo żywność bezglutenowa?

sklep z żywnością bezglutenowąKiedy zatem warto zdecydować się na odstawienie produktów zawierających w swoim składzie gluten? Z pewnością w przypadku choroby trzewnej, zwanej inaczej celiakią. W wyniku tej choroby organizm nie toleruje glutenu, traktuje go natomiast jako zagrożenie. Układ odpornościowy, starając się nas obronić przed atakiem intruza, wydziela do krwi przeciwciała, które to są jedną z metod postawienia diagnozy. Niestety diagnoza ta nie jest łatwa, ponieważ obok objawów związanych stricte z układem pokarmowym (biegunki, bóle brzucha, wymioty, spadek masy ciała), często pojawiają się zupełnie inne objawy, nie sugerujące jednoznacznie tej choroby. Częste bóle głowy, depresja, ogólne osłabienie, to jedne z wielu nietypowych objawów, a jest ich opisanych jak do tej pory około 200. Czym innym jest alergia na gluten. O ile celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, związaną również z zaburzeniami pracy układu immunologicznego, o tyle alergia to problem związany typowo z układem pokarmowym. Objawy alergii różnią się od siebie w zależności od wieku. U dzieci uczulonych na gluten wystarczy mała jego dawka, aby wywołać atopowe zapalenie skóry, które jest najczęstszym objawem. Rzadziej spotyka się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, co z kolei dzieje się u dorosłych. Dorośli są w stanie jednak znieść większe dawki glutenu. W odróżnieniu od celiakii, z alergii często się wyrasta. Jak zatem radzić sobie z nietolerancją glutenu? Jedynym wyjściem będzie bezglutenowa dieta. Produkty z symbolem przekreślonego kłosa, to te, które są dla nas bezpieczne. Warto zatem odwiedzić sklep z żywnością bezglutenową, lub poszukać odpowiednich produktów w dużym supermarkecie, gdzie często znajdziemy specjalne półki z tego typu żywnością. Sklep z żywnością bezglutenową zaoferuje nam szeroki wybór różnorodnych produktów. Znajdziemy tam zarówno pieczywo, ciasta i ciasteczka, mąki i półprodukty do samodzielnego przygotowywania posiłków. Ale kupimy tam także wędliny, bezglutenowe pasztety, parówki, czipsy, płatki i masę różnych produktów.

Produkty oznakowane jako wolne od glutenu przechodzą restrykcyjne kontrole. Ich produkcja musi być w pełni zabezpieczona przed przypadkowym zanieczyszczeniem przez gluten. Dzięki temu mamy pewność, że żywność ta będzie w pełni bezpieczna. Pamiętać także należy o bezpiecznym jej przechowywaniu w warunkach domowych. Warto zadbać o to, żeby nie mieszać jej z innymi produktami i zachować ostrożność podczas przygotowywania posiłków.