Jadalne kwiaty nie tylko elementem dekoracji

Jadalne kwiaty nie tylko elementem dekoracji

Coraz częściej w kuchni zaczęło się stosować kwiaty. Jednak nie są one jedynie ozdobą na talerzu. Są również naturalnym źródłem związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie ludzi. Badania wskazały, że kwiaty jadalne mają wysoką zawartość składników mineralnych, witamin, błonnika oraz substancji śluzowych. Cechują się również dużą aktywnością antyoksydacyjną. Nie dziwi więc, że cieszą się one coraz większą popularnością

Kwiaty do jedzenia i ich wartości odżywcze

kwiaty jadalneMimo, że nieczęsto się je spotyka kwiaty te były wykorzystywane w kuchniach od tysięcy lat. W krajach Dalekiego Wschodu wykorzystywano chryzantemę w daniach takich jak zupy czy sałatki. W kuchni hiszpańskiej podaje się duszone w maśle liście i pędy ogóreczników. W Polsce już od czasów średniowiecznych wykorzystywane były kwiaty jadalne. Płatki róż były ucierane na konfitury. W przeszłości kwiaty stosowano w ziołolecznictwie. Do dziś się to sprawdza. Stosuje się je głównie w celu poprawienia zdrowia, a walory smakowe jakie dostarcza ich spożywanie jest przyjemnym dodatkiem. Kwiaty nasturcji czy też rumianku pospolitego odznaczają się dużą ilością polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne. Nagietek, aksamitka oraz nasturcja większa zawierają karotenoidy. Wspomagają one system immunologiczny i zapobiegają chorobom serca, oczu i skóry. Oprócz tego poszczególne kwiaty zawierają takie związki jak flawonoidy, kwas L-askorbinowy oraz apigeniny. Coraz częściej stosuje się olejki eteryczne nie tylko w celach aromaterapii, ale również w ziołolecznictwie. Kwiaty jako dodatek do jedzenia stają się coraz popularniejsze. Dodają potrawą urody i wzbudzają zainteresowanie wśród gości. Badania sugerują, że jedzenie ich może mieć efekt prozdrowotny dzięki dużej ilości barwników fioletowych, pomarańczowych i żółtych oraz minerałów – fosforu i potasu. Barwniki spowalniają starzenie, dzięki właściwością antyoksydacyjnym. Przed zastosowaniem ich w kuchni należy upewnić się czy rzeczywiście jest on jadalny. Należy pozyskiwać je z gospodarstw, które specjalizują się w ich produkcji. Na samym początku warto ograniczyć się do spożywania samych płatków, aby intensywność smaku całego kwiatu nas nie zraziła.

Kwiaty ozdobne są dużym źródłem związków biologicznie czynnych. Wpływają one korzystnie na zdrowie człowieka. Kwiaty jadalne mogą stanowić, więc jeden ze składników diety. Oprócz swoich walorów estetycznych są również niskokaloryczne i wzbogacają smak oraz aromat potraw. Nie zastąpią nam one jednak w diecie warzyw i owoców. Powinno się je traktować jako dodatkowy składnik na naszym talerzu.